Készpénz esküvőre – Így kérj stílusosan

Készpénz esküvőre? Nem ítélhető el egy pár, amelyik ahelyett, hogy rábízná az esküvőjükre meghívott vendégekre, milyen ajándékkal készülnek, inkább kér valami konkrétat – még ha az a konkrétum készpénzt is jelent. Az azonban már fontos, hogy udvariasan és ne kényelmetlen érzésekkel telve tegyék ezt. Íme, néhány alapszabály ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Sok oka lehet annak, ha tárgyi ajándékok helyett inkább pénzre vágyunk a menyegzőnkön: lehet, hogy szeretjük magunknak megvenni a használati tárgyainkat, lehet, hogy jelenleg semmilyen specifikus igényünk nincs. Arról végképp nem beszélve, milyen szorongást okozó tud lenni, ha nincs listánk, és csak remélhetjük, hogy nem lepnek meg minket három kenyérpirítóval, ízléstelen dekorációs tárgyakkal vagy egy hétvégi programmal, amelynek minden részletétől kiráz a hideg.

A legfőbb érv a pénzkérésre mégis az szokott lenni, hogy gyűjtünk valamire, és örülnénk, ha lehetőségeikhez mérten a vendégeink is hozzá tudnának járulni ahhoz.

Készpénz esküvőre - Így kérj stílusosan

Készpénz esküvőre – Stílusosan kérjünk

Az én személyes véleményem, hogy bár vannak bizonyos kimondatlan szabályok – például, hogy illik legalább annyi pénzt ajándékozni a párnak, amennyibe a vacsora ránk eső része kerülhetett -, senkitől sem elvárható, hogy adjon pénzt. Ne azzal a szándékkal hívjuk meg a vendégeket, hogy sok pénzt vagy impozáns ajándékot kapjunk tőlük, hanem azért, mert szeretjük őket, és örülnénk, ha osztoznának az örömünkben.

Szóval pénzt kérni is úgy jó, ha nem kötelezzük erre a vendégeket, és nem ellenőrizzük, ki adott, és pontosan mennyit.

A sokszor kínosan kezünkbe csúsztatott boríték helyett ezért is lehet stílusosabb, ha nyitunk magunknak egy GoFoundMe oldalt, és egy ott megjelölt célra gyűjtünk. Ott ugyanis akár névtelenül is hozzájárulhatnak a vendégek álmunk megvalósításához, és annyi pénzt adhatnak, amennyit a pénztárcájuk enged. Fontos kiemelni azt is, hogy pénzt tapintatosan kérjünk, és sose a meghívón tüntessük fel anyagi igényeinket. Többek között ezért érdemes egy esküvői weboldalt vagy Facebook profilt/csoportot létrehozni, mert ott az ehhez hasonló információkat is megoszthatjuk.

Készpénz az esküvőre? Mennyit illik a borítékba tenni 2022-ben? Olvasd el szakértőnk véleményét ide kattintva.

Készpénz esküvőre - Így kérj stílusosan

Készpénz esküvőre – Mondjuk meg, mire kell

Szimpatikusabbá teszi a készpénz iránti igényünket az, ha előre megmondjuk, mire gyűjtünk. Egy álom megvalósulásához szívesebben adnak a vendégek pénzt, mint arra, hogy véletlenül se mínuszban jöjjünk ki az esküvőszervezésből, vagy mert úgy érzik, hatalmas sértődés lenne abból, ha nem adnának minimum egy bizonyos összeget.

A kényszerítés érzete ellenszenvet és húzódozást válthat ki, míg ha azt gondoljuk, valakinek nagy boldogságot okozunk azzal, ha szánunk rá pénzt, szívesebben adunk akár többet is. Friss házasként pedig sok mindenre gyűjthetünk: lakásfelújításra, álomutazásra, vagy csak egy hétvégi kiruccanásra, nyaralásra, arra, hogy életünkben először első osztályon utazhassunk egy repülőn, és még sok minden egyébre.

Készpénz esküvőre - Így kérj stílusosan
Fotók: Pinterest

Készpénz esküvőre – Számoljunk a hagyományos ajándékokkal is

Újra érdemes tudatosítani magunkban, hogy a készpénz iránti igényünk csak egy kérés lehet, nem kedves dolog azt ráerőltetni a vendégekre, és megsértődni, ha mégis tárgyai ajándékot adnak. Először is, mert jó esetben nem azért hívtuk meg őket, hogy pénzt adjanak nekünk, másodszor pedig még a legempatikusabb vendég esetében is lehetséges, hogy már jó előre megvett egy ajándékot, vagy anyagi lehetőségei nem engedik meg számára, hogy jelentős összeget adjon, viszont akár pár ezer forintból is tud olyan meglepetést venni, amely nagyon személyes és örök emlék maradhat.

Arra se apelláljunk, hogy mindenki tud online pénzt utalni, ezért legyen lehetőség az esküvő helyszínén is a pénz átadására.

Ideális esetben azonban ez ne a gratulációkor a kézbe nyomott boríték legyen, hanem találjunk elegánsabb megoldást: jó ötlet egy szép díszdobozt kijelölni erre a célra, amelyet valaki szemel tart, és időszakosan ürít. Ha valaki mégis a kezünkbe adja, akkor még véletlenül se a szeme láttára bontsuk ki, mert az olyan hatást kelt, mintha ellenőriznénk, pontosan mennyit is adott. A becsomagolt tárgyi ajándékokat azonban illik ott helyben kibontani, vagy az esküvő egy adott pontján, nyilvánosan megtekinteni.

További cikkek nászajándék témában:

The post Készpénz esküvőre – Így kérj stílusosan appeared first on Secret Stories.