My Secret Wedding Diary #8 – Fókuszban a vőlegény megjelenése

Megérkezett a My Secret Wedding Diary folytatása! A Daalarna szalon munkatársa, Niki ezúttal a vőlegény megjelenését vette górcső alá.

Nem tudom, rohan-e az idő annyira még egyszer az életben, mint amikor esküvőt szervez az ember.

Hiába sejtettem, hogy egy pillanat alatt eltelik majd ez az év, az utóbbi hónapok olyan sebességgel jöttek és múltak, hogy valahogy lemaradtam a lépésben az idővel. Hitetlenkedve nézem reggelente a sárguló fákat és a naptárat… én valahol még az augusztusba ragadva élem a napjaimat. Vagy mondjuk inkább úgy: azóta próbálom utolérni magam. 

Az elmúlt hetekben életünk legintenzívebb időszakát éltük Dáviddal. Ha mégis meg tudtunk állni egy-egy pillanatra, azt ünnepléssel töltöttük. A nyár utolsó hónapja számunkra minden évben az ünnepekről szól: családi összejövetelek, születésnapok, évfordulók, a barátaink házassága – majd a mi eljegyzésünk dátuma. Idén augusztusban lett pontosan 10 éve annak is, hogy az esküvők világába csöppentem. És bár a napjaimat továbbra is menyasszonyoknak szentelem, mostanában valaki másnak a megjelenése is legalább ennyire foglalkoztat: a vőlegényemé.

A vőlegény is főszereplő

Dávid öltözékével foglalkozni legalább annyira izgalmas volt, mint a sajátommal. Hogy mit fog viselni, már akkor tudtuk, amikor elkezdtük szervezni az esküvőnket. Ahogy meglett a dátumunk és a helyszínünk, elkezdett kialakulni az esküvőnk hangulata, stílusa. Így könnyű volt elképzelni, hogy mi az, ami nem csak a személyiségéhez, de az alkalomhoz is a leginkább illik. Számomra is erős támpont volt a ruhám kiválasztásnál, hogy már akkor el tudtam képzelni, hogy mutatunk majd egymás mellett.

De a beszélgetésünk után a tényleges kiválasztásra csak mostanában került sor. Gyakrabban fordul elő, mint hinnétek, hogy egy menyasszony az elsőként felpróbált ruhát választja. Az idei évben már nyugtatom őket: én is 10 perc alatt választottam ki a ruhámat, de Dávid még az én rekord időmet is megdöntötte. Nyolc perc alatt, kedélyesen csevegve már kint is voltunk az üzletből. Persze ehhez az is kellett, hogy pontosan tudja, mit keres és mi áll jól neki. Számára is fontos volt, hogy jó minőségű, időtálló darabokat válasszon –  a kiegészítők tekintetében is. Mivel sokat járunk színházba, operába, tudjuk, hogy ki is fogja használni majd a jövőben. Egy férfi esküvői öltözetét mindig érdemes befektetésnek tekinteni, hiszen a menyasszonyi ruhával ellentétben ő később is viselheti majd. (Persze ez ma már nagyon sok menyasszonyi ruhára is igaz.)

Mindig elszomorít, amikor egy menyasszony azzal viccel, hogy majd a vőlegény öltözékén spórolnak, hiszen őt úgysem nézi senki az esküvőn.

Biztosan ti is találkoztatok már ezzel a jelenséggel, amikor a menyasszony elkezd egyedüli főszereplőként tekinteni magára és lassan elfelejti, hogy miről is szól ez az ünnep valójában. Pedig jól tudjuk: hiába öli egy menyasszony az összes energiáját a saját megjelenésének megkomponálásába, ha az oltárnál állva úgy tűnik majd, mintha a pár nem ugyanarra az eseményre érkezett volna. Egy esküvő nem lehet pusztán a menyasszony ünnepe – ha az, akkor miről szól az esküvő tulajdonképpen?

Összhangban egymással

Valahányszor konzultálunk egy menyasszonnyal a szalonban, kitérünk a vőlegénye öltözékére is. Még ma is sokan vannak, akik büszkén válaszolják: a vőlegényem teljesen rám bízza a döntést. Már a válasz gyakoriságából is világosan látszik, hogy él egy általános félreértés a köztudatban. Nem azért fontos beszélni egymással a megjelenésünkről, hogy biztosítsuk a másikat: olyat választunk, ami neki is tetszeni fog. Hanem azért, hogy harmóniában legyünk egymással. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok pár beleesik abba a hibába, hogy minden mást átbeszélnek az esküvővel kapcsolatban; megegyeznek az apró részletekben, de pont azt, ami egy életen át emlékül marad majd a fotókon, valahogy kikerülik. Így jönnek létre azok a furcsa párosok, amiket olyan gyakran látunk az elmúlt években felbukkanni az oltárnál: mintha egyikük egy black tie esküvőre érkezett volna a Ritz nagytermébe, a másikuk viszont egy laza kerti partira indult.

Más anyagok és más stílus jöhet szóba egy mezítlábas tengerparti esküvőre, megint más egy őszi, borvidékes ceremóniára és megint más egy nagyon elegáns vidéki kúria éjszakai szertartására. Ha látjuk már, milyen helyszínen, milyen évszakban, milyen jellegű esküvőt szervezünk: lazábbat vagy elegánsabbat, téli vagy nyári esküvőt, akkor nagyon könnyen meghatározhatunk magunknak egy stílust; akár a vendégek számára egy dresscode-ot is.

Nem luxus, csak kommunikáció kérdése, hogy a megjelenésünk összhangban legyen egymással.

Bátran kérjünk segítséget – de kitől?

Ma már egyre kevesebb férfi visel öltönyt a hétköznapokban, így a legtöbben segítségre szorulnak a választásban. Itt is érvényes, hogy érdemes szakemberhez fordulni, de legalábbis hiteles forrásból tájékozódni. Ahogy egy menyasszony ruhapróbáját is stílustanácsadással kezdjük a Daalarna szalonban, egy férfi is megteheti, hogy stílustanácsadóhoz fordul. Nem kell messzire menni, remek szakemberek dolgoznak a szakmában Magyarországon is. Egy konzultáció alkalmával elkerülhetőek a stílusbakik.

Egy stílustanácsadó segíteni fog, hogy a természetes anyagok felé terelgessen, hogy távol tartson az olyan hangzatos kifejezésektől, mint a négyévszakos alapanyagok (amik nem léteznek) és segít, hogy a személyiségünkhöz, az adottságainkhoz és az esküvőnk karakteréhez válasszunk. Ha nincs lehetőségetek személyes tanácsadást igénybe venni, rengeteg teljesen ingyenes, online elérhető tartalommal is segítik a választásotokat, elég csak beütni a megfelelő keresőszavakat a Youtube-ra.

A leggyakoribb stílusbakik

Én is összegyűjtöttem nektek a tapasztalataink alapján leggyakrabban előforduló hibákat, amik vőlegényeknek és menyasszonyoknak egyaránt tanulságosak lehetnek.

  1. Amikor összeöltözünk

Egy nő és egy férfi két külön karakter. De ami ennél is fontosabb: nem a dekoráció részei. Sosem attól lesz egymáshoz illő a pár, hogy egy anyagból készül a díszzsebkendő és a menyasszony ruháján a szalag. Ha harmóniára törekszünk, és fontosak számunkra a részletek, elegendő megbeszélnünk, milyen stílus illik az esküvő hangulatához – és hozzánk.

  1. Amikor a menyasszony választ

Gyakran látjuk, hogy a vőlegényt a menyasszony kíséri el az öltöny kiválasztásra, ami nagyon jó közös élmény lehet. De ne azért kísérjük el a párunkat, mert mi “jobban értünk a divathoz”. Bármennyire is követjük a divatot és bármennyivel is kifinomultabb a szépérzékünk, mint a párunké, sajnos a legtöbb stílusbaki pont ebben a szituációban születik. Ennek a legfőbb oka, hogy a nő nem hord öltönyt, sem szomkingot, sem frakkot – és hacsak nem szakterülete a stílustanácsadás, pont olyan edukálatlan lesz ezen a területen, mint az a férfi, aki számára szintén nem a hétköznapi ruhatár része az öltöny. Szegény menyasszony is valószínűleg az öltöny választás perceiben döbben majd rá, mennyi mindent nem tud a férfi öltözködés  világáról. Előkerülnek számára az olyan ismeretlen fogalmak, mint a rever, a sálgallér vagy a dinner jacket és valószínűleg azzal tölti majd a vásárlás perceit, hogy pánikba esve próbálja majd kikeresni a google-ből, hogy milyen cipő illik egy szmokinghoz.

  1. Amikor a nyakkendő és a díszzsebkendő ugyanabból az anyagból készül

Amikor meglátjuk ezeket a díszdobozban árult szetteket, elsőre talán jó ötletnek tűnhetnek. Talán azt is gondoljuk: milyen kényelmes, gyors, praktikus megoldás. De az egyetlen jó döntés, ha jó messzire elkerüljük ezeket az általában 99%-ban poliészterből készült darabokat. Itt említeném meg az előre megkötött csokornyakkendőket és a zipzáros spanyolöveket is. Ugye ti is látjátok magatok előtt Ryan Gosling arcát az Őrült, dilis, szerelemből? (“Be better than the Gap!”)

  1. Amikor nem tudjuk, mi áll jól

Most nagyon divatosak a lenvászon és a bézs öltönyök, rengeteg esküvőn látjuk, hogy ilyet visel a vőlegény – és sokszor sajnos teljesen eltűnik benne. Egy újabb trend, ami nem minden esküvőre illik és nem mindenkinek áll jól. Csak azért ne erőltessük rá a párunkra, mert egy bohém, szárazvirágos ausztrál esküvő volt az inspirációnk a pinterestről. Ha az esküvőnket nem nyáron tartjuk és a párunk nem hasonlít a megszólalásig a modellre, akin befotózták az öltönyt, valószínűleg nem fog illeni hozzá. Bihari Ádám gondolatai jutnak az eszembe ilyenkor: “Nem kell láthatatlan szellemként kísérteni az oltárnál, férfiként igenis lehet egy markáns megjelenésed.”

Ne ugorjunk fel a trendeknek, mindig a karakterünkhöz válasszunk. Az évek is igazolják majd a döntést.

  1. Amikor nem figyelünk a szabályokra

Az öltözködésnek egyre lazuló szabályai vannak. Egyre nagyobb a játéktér, egyre kevésbé kell megfelelni bizonyos formai követelményeknek, amit azt hiszem a legtöbben nagyon élvezünk, hiszen több a szabadságunk és a lehetőségünk az önkifejezésre. De vannak olyan ünnepek, olyan formális események, ahol a szabályok felrúgása nem laza egyéniséget tükröz, hanem nevetségessé tesz minket. Ilyen például az, ha szmokingot, zsakettet vagy frakkot választ a párunk, és ezt a nagyon elegáns megjelenést teljesen agyoncsapja egy sportcipővel vagy egy rosszul megválasztott nyakkendővel. Ezeknek a formális megjelenéseknek olyan szabályaik vannak, amiket minden esetben be kell tartani. Ha ezekkel a szabályokkal nem vagyunk tisztában, mindenképpen kérjük szakember segítségét.

  1. Amikor nem jó a méret

Aki megteheti, gyakran brandnév alapján választ öltönyt magának. Sajnos hiába: itt is érvényes, hogy egy márkanév mögé nem lehet elbújni. A brandnév csak magasabb árat, de sokszor nem magasabb minőséget (és főleg nem jobb ízlést!) takar. Hiába vásárol egy férfi designer öltönyt magának, ha két számmal nagyobb (vagy ami talán még kellemetlenebb: kisebb méretű nadrág feszül a lábszárán). Nem baj, ha nincs keretünk designer darabokra vagy bespoke öltönyre. Elegánsabbak lehetünk egy jó méretű fast fashion darabban, amit később egy ügyes szabóval méretre igazíttatunk.

A jólöltözöttség mindig ott kezdődik, hogy jó méretű ruhákat hordunk.

  1. Amikor nem magunknak választunk

Nincs nagyobb hiba, amit az öltözködés terén elkövethetünk, mint amikor másnak akarunk látszani, mint akik vagyunk. Az önazonosság fél siker. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha mackóalsóban érezzük magunkat a legjobban, akkor egy vagány melegítőben állítunk oda az esküvőre. Mindig lehet találni az alkathoz, a személyiséghez leginkább illő elegáns ruhát. Az is nagyon fontos, hogy felismerjük és azonnal elengedjük, ha a színösszeállítás, a szabás, stb. amit előre elképzeltünk magunknak, nem áll jól (ez egyébként a menyasszonyi ruhára is ugyanúgy érvényes!). Ami nem működik, azt nem szabad sajnálni, azt le kell venni és el kell engedni.

Menyasszonyként se nehezítsük meg a vőlegény dolgát azzal, hogy foggal-körömmel ragaszkodunk egy idealizált elképzeléshez.

Fogadjuk el, ha a párunknak teljesen más áll jól, mint amit mi kigondoltunk a számára a menyasszonyi ruhánkhoz. A vőlegény önazonosságánál ugyanúgy nincs fontosabb, mint a sajátunknál. Akkor fogja magabiztosan viselni az öltözékét és jól érezni magát azon a napon, ha azt viseli, ami illik hozzá. Jó esetben a menyasszonyi ruhához is az fog leginkább passzolni. Ha mégsem, akkor az időben kiderül és még mindig korrigálhatunk egy kicsit a kiegészítőkkel.

Persze mondhatjuk erre, hogy nem ez számít. Nem ezen múlik a házasság, hogy ki miben érkezik, milyen nyakkendőt választ és milyen ízlése van. Száztíz százalékban egyetértek. Persze, hogy nem. De hogy ki mit gondol egy eseményről, hogy mennyire tiszteli meg a párját és a családját, a barátait, az egy esküvőn is mindig az öltözékből látszik leginkább. Egy jól megválasztott, jó méretű öltöny mindig alázatot, tartást, eleganciát sugároz. Az esküvő az egyik legemelkedettebb ünnep az életben. Ha odafigyelünk egymásra az öltözködésünkben is, az mindig egyfajta tiszteletadás a párunknak, a szeretteinknek és magunknak, amit évek távlatából is jó érzéssel fogunk visszanézni, nem a fejünket fogva, hogy vajon mit is gondolhattunk, amikor felvettük ehhez a cipőhöz azt a nadrágot és azt a zakót.

A blogról

A Daalarna szalon munkatársa, Niki 2022 decemberében férjhez megy, és 2022 januárjától havonta jelentkező, My Secret Wedding Diary elnevezésű blogjában mesél a Secret Stories olvasóinak az esküvőszervezésről és álomruhája kiválasztásának folyamatáról. A korábbi blogbejegyzéseket ide kattintva találjátok.

Olvasd el ezeket is:

The post My Secret Wedding Diary #8 – Fókuszban a vőlegény megjelenése appeared first on Secret Stories.