5 dolog, ami nem fontos egy esküvőn (az esküvői vendégek szerint)

Ideális esetben egy esküvő elsősorban a házasodó pár igényeit szolgálja ki. Az a fő, hogy ők jól érezzék magukat, az örömszülők és a vendégsereg csak ezután következik. Csapnivaló, a résztvevőkben rossz szájízt hagyó esküvőt azonban senkin sem szeretne szervezni – ezért a vendégek jólléte általában elsődleges szempont. Most eláruljuk, mire érdemes valóban nagy hangsúlyt fektetni, és mi miatt felesleges aggódni. Íme 5 dolog, ami nem fontos egy esküvőn, és 4 dolog, ami igenis számít – az esküvői vendégek szerint.

Aki sok lakodalmon járt már, és akinek volt saját esküvője is, az pontosan tudja, hogy még rengeteg pénzzel és profi esküvőszervezőkkel felszerelkezve is lényegesen nagyobb stresszel jár az utóbbi, mint az előbbi. Ráadásul talán nem is akad olyan ember, aki a saját esküvőjét makulátlannak könyvelte volna el. Bármilyen gondos is a szervezés, olyan nincs, hogy valami ne menjen félre, legyen az a későn érkező torta, a vőfély kínos beszéde, vagy csak az időjárás kiszámíthatatlansága. Ha viszont vendégként vettünk részt jó pár esküvőn, akkor általában alig tudunk olyat említeni, ami rossz élmény volt: és az is általában a mi rossz hangulatunknak volt köszönhető.

Mindebből az következik, hogy talán érdemes lenne a saját esküvőnkre is egy kicsit vendég szemmel tekinteni, és nem izgulni a felesleges dolgok miatt – annál több energiát lehet fektetni azokba, amelyek tényleg számítanak a vendégek elégedettsége szempontjából.


Ami nem érdekli a vendégeket

Fotó: @itsbeautifulhere

1. Mennyire mutatós a meghívó

Más emberek esküvői meghívóját – az örömszülőkön kívül – senki sem fogja kitenni a lakásában. Ezek a kis papírok általában nagyon hamar a szemetesben végzik. A meghívó annyiban érdekes, amennyiben azok a fontos információk fel vannak rajta tüntetve, hogy hol és mikor lesz a lakodalom, milyen ajándékra számít a pár, mivel közelíthető meg a helyszín (emellett persze szuper, ha még egyéb fontos információk is fel vannak tüntetve rajta, ha szükséges). Az senkit sem érdekel, milyen papírra nyomták, milyen betűtípust használtak hozzá, milyen verset vagy idézetet választottak rá, és milyen borítékba helyezték – ezeken tehát semmi értelme aggódni. Sőt, az igazán környezetbarát megoldás egy száz százalékban digitális meghívó lehet.

2. Milyen az első táncotok

Te emlékszel bármely esküvőn, ahol eddig jártál, arra, hogy milyen zenére zajlott, és mennyire volt mutatós a pár nyitótánca? Na, ugye! Sokan teljesen elhagyják a nyitótáncot, de ha számotokra fontos, hogy lejtsetek egyet a párás szemű vendégsereg előtt, akkor azt tegyétek élvezettel, szorongások nélkül, és úgy, ahogyan az nektek a legkényelmesebb. Ha a hátad közepére se kívánod a hetekig tartó táncpróbákat, akkor ne kényszerítsd rá magad! Nem a Dancing with the Stars-ra készültök, senki sem fog ítéletet mondani felettetek amiatt, ahogyan és amilyen zenére táncoltok. Jó eséllyel alig várja mindenki, hogy véget érjen ez az egész, és tovább ihasson-ehessen.

Persze, ha remek táncosok vagytok, és egy elképesztő előadással akarjátok emlékezetessé tenni ezt a pillanatot, akkor hajrá! Ebben az esetben azonban eleve élvezettel és szorongások nélkül készültök minderre.

3. Milyen sokszínűek az esküvői programok

A vendégek többsége szereti, ha a programok, amelyekben részt kell vennie, opcionálisak, és nincsenek rákényszerítve semmire. Emellett valószínűleg nincs olyan ember, aki kifejezetten azért megy lakodalomba, mert valami jó kis játékban kíván részt venni. Ha sikerül szórakoztató programokat összeállítani, akkor biztosan sokat lehet nevetni, de ha egyáltalán nincs semmilyen program, „csak” jó hangulat, akkor sem fog reklamálni senki. Ebbe is csak akkor érdemes komoly erőfeszítéseket fektetni, ha számotokra élvezetes, ha ti szeretnétek sokat játszani – és ebben az esetben is készüljetek fel rá, hogy a vendégek nem feltétlenül lesznek mindenre olyan nyitottak, mint ti.

4. Hogyan fest a torta

A torta íze, külseje, egyedisége gyakran már az esküvőszervezés elején nagy fejfájást okoz a párnak, nem csoda, hogy gombamód szaporodnak a kézműves cukrászatok, akik kifejezetten esküvőkre készítenek olykor lélegzetelállító tortakölteményeket. Pedig általában senki sem érdekel, hány emeletes, meztelen vagy mázas, egyedi dizájnú vagy hagyományos-e az esküvői torta. Sőt, legtöbb vendéget az sem érdekel túlzottan, hogy mennyire izgalmas az ízvilága. Ha jó alapanyagokból készül, akkor mindegy, hogy csokis vagy mangó-maracujás, az édesszájúak imádni fogják. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy legyen „mindenmentes” verzió is belőle. Tehát tényleg nem érdemes vagyonokat költeni és hetekig keresni a megfelelő cukrászt.

5. Hogyan fest a dekoráció, a virág, az asztalterítő

Ezeknek a kis apró részleteknek a tökéletesítésére olykor hetek mennek el, pedig – hacsak nem látványosan ízléstelen – a vendégeket jobbára egyáltalán nem érdekli, hogy selyem vagy pamut az abrosz, a virágok milyen színvilágúak és az esküvői csokrod szerény vagy különleges. Egy ötletes dekorációt talán megcsodálnak, de egy egyszerű, visszafogott változat sem kelti senkiben azt az élményt, hogy nem fektettetek kellő hangsúlyt az esemény ünnepiességére.


Ami valójában érdekli a vendégeket

Jessie Huff Photography

1. Az esemény helyszíne

A legtöbb vendégnek elsősorban a praktikusság számít: mennyire van messze, hogyan lehet odajutni és távozni onnan, van-e megoldás a szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére, tehát kánikula esetén sem sülnek meg, és egy váratlan hidegben sem fagynak halálra. Azt is jó tudni, hogy van-e esővédett hely, ha kint van az esemény, akkor lehet-e kényelmesen magas sarkút viselni, van-e lehetőség átöltözni, le lehet-e tenni a plusz dolgaikat valahová?

2. A ceremónia

Érdekes módon gyakran több időt szán egy pár arra, hogy milyen legyen a torta vagy a dekoráció, mint annak végig gondolására, hogyan fogják érezni magukat a vendégek a szertartás alatt. Pedig ez utóbbi lényeges a jóllétük szempontjából. Természetesen a párra van bízva az, hogy milyen szertartás szerint köti össze életét, de arról érdemes a lehető legrészletesebben tájékoztatni a részt vevőket, különösen, ha valami szokatlanra is számíthatnak.

Nem kellemes például egy órát állni egy süppedős földön tűsarkúban, vagy tűző napon haldokolni július közepén egy végeláthatatlan hosszú ceremónián.

De az sem kellemes, amikor nem szólnak előre, hogy szentmisével egybekötött másfél órás templomi szertartás lesz, ezért érdemes a kisgyerekeket előtte megetetni, megitatni, játékokat, könyvecskéket vinni nekik. Az sem mindegy, hogy nyári ruhában húsz percet vagy másfél órát kell-e ülni a templom hűvösében. Ne mindig van lehetőség ideális körülményeket teremteni a vendégek számára, de ha előre készülhetnek – például kalappal a nap vagy kendővel a hideg ellen – a kényelmetlenebb momentumokra, akkor sokkal jobban fogják érezni magukat.

3. Az étel és az ital

Aggodalomra semmi ok, itt a legfőbb szabály az, hogy legyen többféle verzió – allergiásoknak, vegánoknak, cukorbetegeknek, absztinenseknek -, és lehetőleg az esemény végéig ne fogyjanak ki semmiből. Ideális esetben tehát soha ne érezzék magukat éhesnek vagy szomjasnak a vendégek, mert az jelentősen ront a szórakozásuk minőségén. Alkoholból nem kell túlgondolni a dolgokat, a legfontosabb, hogy lehessen választani a hagyományos italokból – bor, sör, üdítők, gyümölcslevek, víz -, emellett legyen néhány rövidital vagy koktél is. Ezekből már mindenki megtalálja a kedvére valót.

4. A zene

A legtöbb esküvőn hajnalig tart a tánc, ezért érdemes olyan zenével szórakoztatni az egybegyűlteket, amit általában mindannyian élveznek és jól lehet rájuk mulatni. Ez egy kritikus kérdés szokott lenni, mert a párok gyakran vagy csak a vendégeknek akarnak kedvezni, vagy nagyon markánsan a saját ízlésük szerint válogatnak, vagy teljesen rábízzák a DJ-re, hogy mit játsszon. Mi azt ajánljuk, hogy a zenében jelenlen meg a pár és a vendégek ízlésvilága, de alapvetően táncos, vidám és romantikus dallamok csendüljenek fel.

A cikk ezen az íráson alapul.

The post 5 dolog, ami nem fontos egy esküvőn (az esküvői vendégek szerint) appeared first on Secret Stories.