20 éves a Daalarna – Születésnapi kérdezz-felelek Benes Anitával

El sem hisszük, de a Daalarna idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. Ennek kapcsán most egy kérdezz-feleleket osztunk meg Benes Anitával, a Daalarna alapítójával és tervezőjével.

Hogyan lettél esküvői ruhatervező?

Egészen véletlenül. Az egyetemen még „A férfias nő” címmel készítettem el a diplomamunkámat, aztán a vendégeim, akiknek akkoriban egyedi ruhákat terveztem, elkezdtek szépen lassan férjhez menni. Ők a hétköznapokon is nagyon-nagyon igényesek voltak az öltözködésükre, így a nagy napon szintén valami különlegeset, személyre szabottat szerettek volna viselni, ezért megkértek, hogy szeretnék, ha kitalálnék nekik valamit.

Az első felkérés hallatán nagyon megrémültem, mert korábban még soha nem terveztem esküvői ruhát.

Úgyhogy utánanéztem, egyáltalán hogyan kell, mire kell figyelni, és elkészítettem az első esküvői ruhát. Azonnal beleszerettem a folyamatba, éreztem, hogy itt valami sokkal többről van szó, mint egy ruha megtervezése, és ez engem nagyon-nagyon vonzott. Talán az esküvő kapcsán megjelenő érzelmek azok, amik számomra a legmeghatározóbbak voltak abban, hogy a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni.

Emlékszel arra, hogy miért és hogyan alapítottad meg a Daalarnát?

Hajszálpontosan. 2001 májusában megszületett a lányom, Sára, és vele együtt az a gondolat is, hogy egy önálló céget szeretnék létrehozni. Úgy gondoltam, hogy két gyerekkel – volt már egy 3 éves fiam is, Áron – muszáj felnőtté válnom, és önálló döntéseket hoznom. Nem tehetem meg, hogy olyan helyzetbe hozom az akkori munkatársaimat, hogy hozzám kelljen alkalmazkodniuk, illetve én is képtelen voltam már több gyerekes anyaként, az új státusztomban hozzájuk alkalmazkodni.

Azt gondoltam, hogy az egyetlen út ahhoz, hogy azt csinálhassam, amit valóban szeretek, ugyanakkor egy csapat része is maradjak, hogy megalkotom a saját cégemet és összeállítom a saját csapatomat.

Daalarna IDYLL kollekció

Honnan ered a Daalarna név?

Az Iparművészeti Egyetemre jártam (mai nevén MOME), és volt ott egy svéd származású barátnőm. Az édesapját akkoriban beválasztották Skandinávia 10 legjobb belsőépítésze közé, és mivel abban az időben nem volt még internet és a Google sem volt a barátunk, ezért rengeteg olyan könyvet ismertem meg általa, ami a skandináv belsőépítészetet és dizájnt mutatta be, ami akkoriban és a mai napig is világhírű. Az a fajta gondolatiság és egyszerű letisztultság, ami az északi kultúrák művészetét övezi, nekem nagyon meghatározó a mai napig. Ez volt, ami elindította a Daalarnát, és innen jött a név is, ami egyébként egy svéd város neve.

Ki volt az első ismert kliensed?

Aki ma is a legismertebb: Rubint Réka. Ő volt az első akkoriban valóban országszerte híres ember, attól a pillanattól, hogy Norbi feleségévé vált. Nagyon-nagyon jólesett a felkérése, hiszen gyakorlatilag ez az első évem volt a Daalarnával, egészen pontosan 2002 nyara, amikor is Réka megkeresett, hogy velem szeretné terveztetni az esküvői ruháját. Egy nagyon kedves közös ismerősünk ajánlására érkezett, és teljesen ismeretlenül ekkora bizalmat szavazott nekem. Ezt a bizalmat egyébként a mai napig élvezem, és ezért nagyon hálás vagyok neki.

Milyen volt az első év a Daalarnánál?

Családias. Maroknyi csapatunk volt, négyen kezdtük a kollégáimmal, de ami a legcsodálatosabb, hogy egyikük, Erzsike még mindig velem együtt dolgozik. Ő a legidősebb kolléga a cégnél, aki ugyan már nyugdíjas, és csak néhány órát jár be dolgozni, de nem tudom elképzelni az életet nélküle. Szeretem, hogy itt van, és gondoskodik rólunk, hogy mindig figyel arra, hogy meleg-e a vasaló, van-e elég víz. Nagyon-nagyon sokat jelent nekem az ő jelenléte.

És hogyan látod, milyen most ez, a huszadik év?

Elképesztően izgalmas, gyakorlatilag száguldunk minden nap, hogy az újabb és újabb terveinket megvalósítsuk. Amikor ezt az egészet elkezdtem, nem is gondolkoztam azon, hogy mit szeretnék, hova szeretnék eljutni.

Egy dolgot tudtam, hogy esküvői ruhákat szeretnék tervezni.

Ez a mai napig így van: minden gondolatomat és döntésemet az határozza meg, hogy imádom, amit csinálok. Tegnap este még háromnegyed 11-kor az új kollekció egyik ruhájának a csipkéit applikáltam, és bár muszáj volt hazamennem, mert a családom is vár, de őszintén remélem, hogy a következő húsz évem is pont így fog eltelni.

A Daalarna csapata 2021-ben

Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt 20 évből?

Egyértelműen arra a csapatra, aki körülöttem van. A legjobb része a munkámnak, hogy ilyen emberek, ilyen partnerek, ilyen vendégek vesznek körül. Csodálatos, hogy húsz év alatt sikerült egy olyan kis mikrokörnyezetet kialakítanom, ami azért elég nagy a világban, mert Ausztráliától New Yorkig terjed a viszonteladói hálózatunk, de mégis Budapest a középpontja. Az ügyfelek, a menyasszonyok, a munkatársak, és mindenki, aki körbevesz, nap mint nap feltöltenek. Ha rossz napom van, akkor is annyi energiát kapok, hogy újult erővel vágok bele a munkába. Úgyhogy erre vagyok a legbüszkébb, de ezért vagyok a leghálásabb is.

Milyen volt a saját esküvői ruhád?

Azt nem fogom elárulni. (nevet) Egyébként évek óta szeretnénk bemutatni az esküvői ruhámat a Secret Stories-on. Szerintem idén talán meg is tesszük végre, mert pont ebben az évben lesz a 25. házassági évfordulónk a férjemmel.

Mutasd meg a legelső kollekciód!

Íme a legelső katalógusunk. Még csak nagyon halványan, diszkréten, alig láthatóan mertem rányomtatni a Daalarna logót. Miközben lapozgatom ezt a katalógust, azt gondolom, hogy még ez a húsz évvel ezelőtti világ is abszolút vállalható ma is, akár a gondolatiságát, akár a ruhákat, akár a szabásvonalakat tekintve. Kicsit félve nyitottam ki az előbb, mert már nem emlékeztem pontosan, hogy milyen ruhákat terveztem húsz évvel ezelőtt.

Az április 29-ei Daalarna Fashion Show-ra egyébként néhány ikonikus darabot újratervezek majd, és az új kollekció mellett ezek az újragondolt darabok is láthatók lesznek majd a kifutón.

Melyik az örök kedvenc kollekciód?

Meg sem tudom számolni, hány kollekcióm volt az elmúlt húsz év alatt, mivel az elején csak egy kollekció volt minden évben, az utóbbi tíz évben pedig már kettő. De az örök kedvenc mi más lehetne, mint a FOLK kollekció. Azt gondolom, hogy számomra ez volt az álommunka és az álomkollekció.

Remélem, hogy egyszer még alkothatok valami ehhez foghatót.

Daalarna FOLK kollekció

Hogy tetszett a kérdezz-felelek Benes Anitával? Olvasd el ezeket is:

The post 20 éves a Daalarna – Születésnapi kérdezz-felelek Benes Anitával appeared first on Secret Stories.