A nagy menyasszonyi ruhahatározó – fazonok és színek

Miután megnéztük, hogyan lehet olcsón ruhát venni és azt, hogy kinek mi áll jól, még mindig nem értünk a menyasszonyi ruha kérdéskörének a végére. Mikor belépünk a szalonba, általában nekünk szegezik a kérdést: milyen fazonút szeretnél? Aki nem jártas ebben, inkább megpróbálja körbeírni, hogy mi is az elképzelés. A felsorolásban a legismertebb menyasszonyi ruha fazonokat fogom bemutatni. 

wedding_dress.jpg

  1.  A-vonalú (hercegnős) ruhák: ez a leggyakoribb fazon, ezt talán mindenki ismeri. Nem véletlenül, hiszen szinte minden Disney hercegnőt ilyen menyasszonyi  ruhában látunk kislányként 🙂 Jellegzetessége, hogy a felső része teljesen testhezálló és csipőtől kezd el bővülni. Aki hagyományos ruhában szeretne férjhez menni vagy egy napig hercegnőnek szeretné érezni magát, annak mindenképpen ezt a fazont ajánlom. Egyetlen hátránya (persze, ha ezt hátránynak lehet nevezni), hogy a szoknya méretétől függően abroncsot kell felvenni hozzá. Ez egy-két szituációban igencsak megnehezíti a mozgást (pl.: autóba be- és kiszállás). Nekem is ilyen ruhám volt, az anyakönyvi hivatalba vezető lépcsőkön soha ilyen lassan nem ment még fel ember szerintem, mint ahogy én azt tettem 🙂  De egy pillanatig nem bántam meg a választást. 
  2. Báli ruha fazon (“Ball gown”): nagyon hasonlítanak a hercegnős ruhákhoz. Egyetlen különbség van köztük, hogy a báli ruha fazonnál már deréktól kezdődik a szoknyarész, a bővebb anyaghasználat, a fodor és a ráhajtások alkalmazása.
  3. Trombita és Sellő fazon: a két fazon közös vonása, hogy alakot követő és kiemelő tulajdonsággal rendelkeznek. A különbség a szoknyarész bővülésénél van: míg a trombita fazonnál a bővülés a comb középső részénél kezdődik, addig a sellő fazonál csak a térdtől kezdődik el.
  4. Egyenes szabású ruhák: ez a fazon is követi a test vonalát, de nem szűken, mint a trombita vagy a sellő fazon. 
  5. Empire (mell alatt szabott) fazon: jellemzője, hogy a mell allatt valamilyen hangsúlyos elem van és a ruha innentől kezd lágyan bővülni. Gyakorlatilag ez egy jolly joker darab, szinte mindenkinek jól áll.

Miután sikerült kiválasztani a fazont, a következő lépés a szín kiválasztása. Azt gondoltad elsőre, hogy fehér, mi más? Ez a mai világban ugyanis egyáltalán nem egyértelmű.

A klasszikus szín természetesen a hófehér. Régen a hófehér színnek nagyon sok jelentőséget tulajdonítottak, mára inkább már csak hagyomány maradt. A fehér más árnyalatai, legfőképpen az ekrü, óriási népszerűségnek örvend. Az utóbbi időben egyre inkább elterjedt a fehér menyasszonyi ruhák valamilyen más színnel (rózsaszín, kék) történő kiegészítése (pl.: öv, cipő), de a színes hímzéses ruhák is egyre népszerűbbek. A legkevésbé elterjedt a színes menyasszonyi ruha választása, viszont rengeteg szalon fel van erre a kérésre is készülve. Így ha éppen rózsaszín ruhában szeretnéd kimondani a boldogító igent, megteheted.

A Pinterest oldalamon csináltam egy kis összeállítást nektek segítségképpen, amelyet itt elérhettek. 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!